Hulpverlening gebeurtenissen in en Buiten Regio Stadskanaal.

vrijdag 7 januari 2011

Trauma Heli's MMT s'nachts niet uitrukken

Nederland 7 Jan 2011 -
Uitbreiding van traumahulp in de nacht door Mobiele Medische Teams (MMT) krijgt een gevoelige tik. De MMT’s van het Medisch Centrum Groningen en het VU Medisch Centrum in Amsterdam mogen ’s nachts niet uitrukken vanaf de helikopterbases die speciaal daarvoor zijn ingericht. Dat maakte de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu eind december 2010 bekend. De ANWB is verbijsterd en vindt dat de nachtinzet van helikopters niet langer moet worden uitgesteld.

Het besluit van de staatssecretaris betekent een enorme tegenslag voor de spoedeisende hulpverlening bij nacht. De discussie over nachtelijke traumazorg kwam op gang na de brand in Volendam, nu tien jaar geleden. Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport zette vervolgens in op een landelijk dekkend netwerk, dat per 1 april 2011 gerealiseerd zou moeten zijn. Aan deze oproep is door de vier grote academische ziekenhuizen in Nederland gehoor gegeven. Samen met traumahelikopterbedrijf Medical Air Assistance werden de noodzakelijke voorbereidingen getroffen om het nachtvliegen mogelijk te maken.
Inspanningen tevergeefs

Bij de betrokken overheden lag dat anders. Deze hebben weinig snelheid gemaakt bij het formuleren van eisen en wensen en het verstrekken van vergunningen, ondanks de heldere doelstelling. Pas nu geeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu duidelijkheid, terwijl de traumaheli van Amsterdam al had moeten vliegen. Daarbij distantieert hij zich van de eisen die door het ministerie van VWS aan spoedeisende nachtelijke traumahulp worden gesteld. De ziekenhuizen en Medical Air Assistance hebben alle inspanningen en investeringen gedaan om binnen de vereiste vijftien minuten na een melding bij het slachtoffer(s) aanwezig te zijn en levens te redden. Met het besluit van de staatssecretaris is dat voorlopig niet mogelijk.
Zorg in de nacht zelfde als overdag

De ANWB is geĂŻrriteerd over deze vertraging en vindt dat er alles aan gedaan moet worden om de zorg aan slachtoffers in de nacht dezelfde te laten zijn als die van overdag. Ook kan het niet zo zijn dat de traumahulp in de verschillende landsdelen verschillen vertoont.

Daarom dringt de Bond er bij de verantwoordelijke bewindslieden op aan om te stoppen met het bedenken van beperkende maatregelen. In plaats daarvan moet worden samengewerkt en naar oplossingen worden gezocht die hoogwaardige traumazorg ook in de nachtelijke uren mogelijk maken. Zolang deze oplossingen er nog niet zijn zou gebruik moeten worden gemaakt van de bestaande bases waar de staatssecretaris nu opeens problemen mee heeft. Zowel de helikopterpiloten als de mobiele medische teams zijn gewend om hier vandaan veilig te vertrekken en te landen, ook ‘s nachts.
ANWB-traumahelikopters geschikt voor nachtvluchten

ANWB-dochter Medical Air Assistance is bijna gereed met de opleidingen voor het nachtvliegen van haar piloten. Alle vier de ANWB-traumahelikopters zijn geschikt voor het maken van nachtvluchten. De helikopter die het medisch centrum Nijmegen inzet, is inmiddels 24 uur per dag operationeel. De helikopter die vliegt voor Amsterdam is weliswaar volledig inzetbaar, maar wordt ’s nachts nog niet opgeroepen. De helikopters van Rotterdam en Groningen komen respectievelijk begin februari en begin april voor nachtvluchten beschikbaar.


(Tekst Bron: ANWB)

(Archief foto 112regioflits 2010)
Deel het nieuws bericht:

0 reacties:

Persinformatie Politie Prov Gron

Sinds 17-06-2020 bent U bezoeker:

Laatst Update

Twitter 112regioflits

Alarmmeldingen Brandweer Gron

** Geen Fotograaf aanwezig ? Bel uw Tip door via de Tiplijn **

Tiplijn: 06-55915969

U kunt uw tips melden

Heeft u een Tip bel gerust de Tiplijn - Uw TIP is extra nieuws

Uw TIP maakt extra Nieuws mogelijk op deze 112blog Bent u getuige van een ongeval, heeft u foto's gemaakt of heeft u een andere tip, ...

WhatsApp Buurtpreventie Groepen

WhatsApp Buurtpreventie Groepen
Meld uw Buurt of Wijk aan
Ronny W 2008 - 2021. Mogelijk gemaakt door Blogger.

Ambulance Blog

Blogarchief eerdere Berichten

Nieuwste Update Regio-Events Blog.

Zoeken in deze blog

Regionale Politie feeds - nieuws, vermist en gezocht

Volg 112regioflits op Twitter

Ook veel berichtgeving van andere nieuws bronnen

Stadskanaal - Even een kleine aanvulling op de vele berichtgeving van een paar andere fotografen uit de Kanaalstreek. Het is voor mij niet altijd mogelijk om bij een melding aanwezig te zijn door te grote afstand of andere prioriteiten. En mijn regio is voornamelijk in Stadskanaal en als het mogelijk, noodzakelijk of met grote incidenten en 'te' doen is soms ook de omliggende plaatsen. Vandaar ook veel berichtgeving uit de Kanaalstreek en uit de Prov. Drenthe met de vermelding naar de originele bron. (Collega fotografen of ingestuurde info) Zij sturen hun bijdrage in om deze 112blog extra te vullen met het nieuws uit onze regio's.

Vriendelijke groet,

Ronny - 112regioflits

Over 112regioflits

Mijn foto
Hier komen gebeurtenissen uit mijn regio over de hulpdiensten te staan. Als ik er bij ben dan zal daar over een tekst, foto en/of film in deze blog worden gezet. UP-DATE'S worden geplaatst zodra de tijd het toelaat, dus kan wat later geplaatst worden dan de bedoeling is.

Hulpverleningsforum >Multidisciplinair / Veiligheidsregio >Centralisten en Verbindingen

Hulpverleningsforum >Multidisciplinair / Veiligheidsregio >Centralisten en Verbindingen
(Klik op afbeelding)

Klik Home startpagina blog

Klik Home startpagina blog
Startpagina

112RegioFlits video archief.

112RegioFlits video archief.
Word niet meer ge-update. Alles nu te vinden op Youtube.nl

Youtube kanaal van Regiopolitie Groningen

Youtube kanaal van Regiopolitie Groningen
Overzicht video's lopende onderzoeken

About

Klik een Label voor artikelen

112 (6) aanhouding (2) aanrijding (4) agent (1) ambu (7) assistentie (1) auto (4) berging (2) berm (2) boom (1) Borger (1) brand (4) brandweer (4) buiten (1) diep (1) drassig (1) drie (1) droger (1) Drouwenermond (1) explosie (1) facebook (1) Facebook 112 (1) fiets (1) filmpje (1) gered (1) Gijzeling (1) glij (1) gras (1) Grutto (1) heli (1) hennep (1) heterdaad (1) Hond (1) http://www.blogger.com/img/blank.gif (17) jongens (1) kwekerij (1) los (1) Middel (1) mmt (1) motor (1) Musselkanaal (4) N366 (1) natuurlijk (1) nieuwbuinen (2) nominatie (1) onderzoek (2) ongeval (6) Onstwedde (2) ontmantelen (1) pekela (3) persbericht (1) persoon (6) plantjes (1) politie (13) portiek (1) ruimen (1) ruit (1) schoorsteen (1) skatebaan (1) sloot (1) sluisstraat (1) stadskanaal (7) tempo (1) terapel (1) tjalk (1) tr (1) veld (1) verdacht (2) vernieling (2) video (2) vlagtwedde (1) vuurwerk (1) water (1)